kkvInfo

Amit egy kkv vezetőjének az online világgal kapcsolatban tudnia kell(ene). Tanácsok, témák, ötletek, vélemények. Online kkv szakmai blog.

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kommentek

Saját weboldalunk, avagy a domain név rejtelmei

2009.03.28. 03:26 | kkvblogger | 1 komment

Címkék: domain céges weboldal

A hazai kkv vezetői köztudottan túlterheltek. Kevés feladatot szeretnek kiadni a kezükből, mert azt gondolják, hogy csak akkor van megoldva tökéletesen a feladat, ha ők csinálják.
 

Fenti megállapítás véleményem szerint a vállalkozók, vállalkozást vezetők legalább 80-90%-ára igaz. Ha már ezt az utat választották, jó helyen járnak, ez a blog ugyanis nekik (is) szeretne segíteni.
 

Mai szeánszunkon a céges weboldal felépítésének menedzselésével fogunk foglalkozni. Mivel elég komplex a téma, az első részben a domain kiválasztással.
 

FIGYELEM! Akkor is érdemes továbbolvasni, ha már rendelkezünk weboldallal. Jó esetben rá fogunk jönni, hogy mindent jól csináltunk, rosszabb esetben még most sem késő korrigálni… (Tapasztalataim alapján erős többségben lesznek az utóbbiak, de én szóltam előre!)
 

Tehát a céges weboldalunk…
 

Na, ezt tuti senki nem akarja rábízni másra. A vállalkozás weboldala sokak számára presztízs értékkel bír. Ezzel mondjuk semmi baj nincs, mert ez már legalább az igényesség jele valahol. (Azt hozzátenném, hogy ennek ellenére mégis rengeteg ocsmány, kezelhetetlen, két óra alatt a szomszéd Pistike által összedobott céges weboldallal találkoztam már. Ingyenes tárhelyen, persze.)
 

Mi legyen az oldal domain neve? Valószínűleg mindenkinél ez lesz az első kérdés. És meglepő módon mindenki megragad annál a válasznál, hogy „mi más lenne, ha nem a vállalkozásom neve?”. Ezért van tele az internet Pereputtybt.hu típusú domain nevekkel. Még ebben sem találok semmi kivetnivalót, sőt szükséges, hogy a saját cégnevünket mi birtokoljuk a világhálón (is), viszont néhány gondolatot jó, ha megfogadunk ezzel kapcsolatban:

  • felejtsük el a pereputtybt.atw.hu és hasonló domain neveket (azaz az ingyenes tárhelyre felpakolt céges weboldalakat, mert egyrészt igénytelen, másrészt meg szenvedni fogunk a reklámcsíkoktól, kis tárhelytől, rugalmatlan megoldásoktól);
  • nagyon jó, ha .hu domain végződést választunk, hiszen a cégek többsége csak a hazai piacon van jelen, de igazán nem kellene sajnálni azt a néhány ezer forintot a .com, .net, .biz, .info végződések levédésére sem! (amennyiben nem foglaltak ugyebár);
  • nagyon kevés vállalkozás jut el addig, hogy átgondolja: honnan a jó életből lesznek látogatói a weboldalán? (és nagyon kevesek megelégszenek azzal, hogy beregisztrálják magukat egy-két lap.hu – s oldalra és ezzel letudják a feladatot; nagy hiba!).
     

Ez utóbbi gondolatébresztő kérdésen csámcsogjunk el egy kicsit!
 

Megcsináljuk (csináltatjuk) a pereputtybt.hu (esetleg pereputtybt.com, .net stb) oldal(aka)t, beregisztráljuk egy-két linkgyűjtő portálon (lásd lap.hu), majd hátradőlve azt mondjuk, hogy mi mindent megtettünk, fent vagyunk a világhálón, mostantól mindenki megnézheti az oldalunkat. Aztán majd jókorákat csodálkozunk, hogy a kutya sem nézi meg. Ennél nagyobb öngólt nehezebb összehozni onlány.
 

Az a tény gondolom senkit nem fog meglepni, aki életében legalább két percet foglalkozott már az internettel, hogy a fogyasztók az online tevékenységeik közül igen előszeretettel használják a különböző keresőket (lásd Google). És ugyan ki keresne rá arra, hogy Pereputty Bt? Esetleg mi magunk.
 

Fontos, hogy oldalunkat a keresők számára „finommá” tegyük, releváns tartalommal töltsük fel. És ennek lényeges része a domain név. Ha például autómosással foglalkozunk, elgondolkozhatunk azon, hogy a pereputty.hu (.net, .com stb) domainek bejegyzése mellett felvesszük a listára az automosas.hu, automosas.com, automosas.info, automosas.net domaineket is. Persze mindegyik ugyanarra az oldalra mutat, viszont ennek hatására legalább az autómosás keresőszónál jókorát dobtunk a sikerélményen, már ami a keresőket illeti.
 

Ha megvan a domain (jobban mondva a domain csomag, mint előzőekből kiderült), érdemes foglalkozunk az oldal tartalmi részével, de erről majd a következő bejegyzésben.
 

Néhány segítség viszont a végére pár link formájában:
 

http://intrex.hu  – magyar tárhelyszolgáltató és domain host cég (bár megmondom őszintén, hogy én személy szerint csak azért járok fel hozzájuk, hogy leellenőrizzem, hogy adott név foglalt-e már, mert arra tökéletesen megfelel az oldaluk)
 

http://web-server.hu – náluk érdemes domaint és tárhelyet venni, jók a tapasztalataim velük kapcsolatban (villámgyors ügyfélszolgálat, jó ár / érték arány)
 

Aki pedig csak a külföldiekben bízik (esetleg nem is szeretne .hu – s domaint valami miatt), annak pedig javaslom a GoDaddy-t: http://www.godaddy.com
 

Edukációs oldalaknak pedig ezeket:
 

http://domain.lap.hu/ - linkgyűjtemény, minden ami domain
 

http://www.yourdomain.hu/domain-nev-valasztas.html - milyen a jó domain név? (érdemes elolvasni, de aki lusta, elmondom a kulcsszavakat: rövid, releváns keresőszót tartalmazza, megjegyezhető és lehetőleg nem kötőjeles)


Legközelebb innen folytatjuk, türelmetlenek kérdéseikkel megtalálnak a kkvblog [kukac] indamail [pont] hu email címen (kezdő internetezők kedvéért: a [kukac] és a [pont] helyére természetesen a @ és a . behelyettesítendő, csak mivel utálom a spamet és naponta robotok ezrei nyalják használható címek után a világhálót, nem szívesen írom ki)

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr351030417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.04.02. 11:43:18

Az tény, hogy a jó domain név választása fél siker a weblapkészítésnél.
atarhely.hu/
süti beállítások módosítása