kkvInfo

Amit egy kkv vezetőjének az online világgal kapcsolatban tudnia kell(ene). Tanácsok, témák, ötletek, vélemények. Online kkv szakmai blog.

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kommentek

Kezdjük az alapoknál, avagy a szoftverköltségek

2009.03.24. 01:58 | kkvblogger | Szólj hozzá!

Címkék: szoftver office thunderbird táblázatkezelő operációs rendszer alternatíva outlook vírusirtó megtakarítás szövegszerkesztő avast egymillió open office levelezőkliens szoftverköltségek

Nem szeretnék egyből az internet sötét bugyraiba mászni, szépen lassan mélyedjünk el a témában. Az, hogy kinek milyen vas(ak)ra van szüksége a vállalkozásához, mindenki döntse el saját maga. Egyetlen jótanácsom van: ami kapható, jó áron van (értsd: nem félmisinél kezdődik), esetleg ismerős és megbízható a márka, az jöhet. (Macintosh fanoknál – DTP és trendguruk – az ár ugye nem számít.)

Véleményem szerint sokkal fontosabb, hogy a gépeinken található szoftver mennyibe kerül, hiszen normál esetben úgyis ez a nagyobb tétel. (A fontosságot most kizárólag költség szempontból vizsgálom természetesen.)

Nézzük, mikre van (vagy lehet) szükségünk:

Operációs rendszer:

Az esetek 90%-ában default megtaláljuk a vásárolt számítógépen / laptopon. Ha mégsem, érdemes elgondolkodni azon, hogy kiadunk-e súlyos tízezreket egy Windows-ért, esetleg használunk helyette mondjuk Linuxot. Utóbbi ingyen van és ha nem akarjuk, hogy a gyerek is ezen játsszon, akkor tökéletes lesz nekünk. (-30 000 pénz megtakarítás)

Tipp: Ha végképp jogtiszta Windowsra vágyunk, akkor sem kell feltétlenül elrohanni a legközelebbi üzletbe. Körül lehet nézni különböző online aukciós portálon. (Ez ebben az esetben is legalább -15 000 pénz)

Szövegszerkesztő, táblázatkezelő és társaik:

A leggyakrabban használt irodai segédeszközök. Fontosságukhoz nem fér kétség. Megfontolásra érdemes ebben az esetben is, hogy veszünk egy MS Office-t (alsóhangon 50-60 db ezres), vagy megelégszünk egy helyettesítő termékkel (legyen ez mondjuk az OpenOffice). Újabb 50-60 000 spórolható.

Tipp: Itt sem kell feltétlenül üzletben vásárolni, ha már Microsoft terméket szeretnénk, lásd előző pont. Ja, és nem kell feltétlenül a legújabb verzió, ha már fizetni is szeretnénk érte. Simán jó egy 2000-es Office is. (-30-35 000 pénz ez esetben.)

Vírusirtó:

Remélem mindenki sejti miért hoztam szóba. Elég nagy a választék, vannak olcsó és drága termékek bőven a piacon. Sokan hiszik azt, hogy egy ingyenes vírusirtó csak sz…r lehet (már elnézést). Ha fizetőst választunk, egy gépre egy éves licensz minimum egy tízes. Ha rám hallgattok, tökéletes pl az Avast! is. (-10 000 pénz)

Megjegyzés: Az Avast! csak otthoni felhasználásra ingyenes, de aki mindenképpen becsületes szeretne maradni, annak is csak a többi "májer" fizetős vírusirtóra fordítandó összeg kb felével kell, hogy számoljon csupán. (Érdemes több éves licenszt venni, több gépre vetítve így is behozza a fent említett 10 db papírt.) Ja, és véleményem szerint az egyik legjobb!

Levelezőprogram:

Gondolom nem sokan szeretnek webes felületről céges leveleket intézni (én sem). Ezért hát kénytelenek vagyunk valamilyen levelezőklienst választani magunknak. Az MS Office csomagban ott az Outlook (mint ahogy már írtam, úgy 50-60 000 pénzért), de ha alternatívát keresünk, itt is találunk jó vételt. Mondjuk ingyen és úgy hívják, hogy Thunderbird.

Profilunktól függően szükségünk lehet még számlázó, könyvelő, grafikai, tervező és egyéb programcsomagokra, de ebbe most nem mennék bele, hiszen ahány cég, annyi féle.

Későbbiekben ezekhez is fogok tippeket adni, ha rátérünk majd az online céges segédprogramokra. El sem hiszitek, hogy mennyi mindent meg lehet oldani online, (szinte) pénz nélkül!

Előző tételeket egyébként, ha valaki összeadta, könnyen rájöhet, hogy bizony 100 000 Ft megtakarításról van szó, úgy hogy csak az alapszoftvereket néztem. Nem, nem összesen, számítógépenként! Azaz, ha az irodádban 10 gép van, akkor az neked már egy szép összeg… Egymilliót meg gondolom másra is el tudsz költeni, mint olyan programokra, amikből tudsz használni ingyenes verziót is.

Ez bizony a Te döntésed!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kkvinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr121021597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása